Ünnepek.
Frissítések
 
Oldal dolgai
 
Karácsonyi szokások
 
Magyar karácsonyi ételek
 
Karácsony
 
Statisztika
Indulás: 2006-10-28
 
.
 
Jelizés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Anglia
Anglia : Angol karácsonyi ételek

Angol karácsonyi ételek

  2015.12.10. 11:32

December 25-e a Christmas Day, ez az ajándékozás napja, ilyenkor jön össze a család is, és ekkor tálalják a hagyományos karácsonyi ebédet, a Christmas dinnert. A karácsonyi ebéd sült, töltött pulykából vagy valamilyen szárnyasból áll, sült krumplival, kelbimbóval, Christmas pudingból és aprósüteményből. A pudingot brandyvel flambírozva tálalják. A pudingba kerülő, alkoholba áztatott gyümölcsöket már hónapokkal karácsony előtt elkészítik, és így érlelik.


ANGOL KARÁCSONYI LIBA

 

Hozzávalók 6-8 személyre: 1 liba (kb. 4 kg-os), 1.5 dl sherry (vagy Tokaji), 1 dl Madeira (vagy vörös desszertbor), 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál rétesliszt, 2 babérlevél, só, bors.

 

Elkészítés:

A konyhakész libát nagy lábosba fektetjük. Leöntjük a sherryvel, és 4.5 dl vízzel. Hozzáadjuk a babért, az egész fej fokhagymát és lefedve 1 órát főzzük. A levet leszűrjük, hideg helyre állítjuk, majd a zsiradékot eltávolítjuk.

 

Másnap a libát kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és tepsibe fektetjük. Forró sütőben 20 percig sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szükség szerint kb. 2- 2.5 óra alatt ropogós pirosra sütjük. Az előző nap félretett főzőlevet felforraljuk, majd a Madeirával elkevert liszttel besűrítjük. Sóval és borssal ízesítjük.

 

A libasültet a Madeira mártással, borban párolt körtével és tejszínes rakott burgonyával tálaljuk.

 

ANGOL KARÁCSONYI PUDING (Christmas Pudding)

 

Hozzávalók: 115 g vaj (plusz a kivajazásokhoz szükséges mennyiség), 225 g finom sötétbarna cukor, 50 g sütőporos liszt, 5 ml kevert fűszer, 1,5 ml őrölt szerecsendió. 2,5 ml őrölt fahéj, 2 tojás, 115 g friss fehér prézli, 175 g nagy szemű mazsola, 175 g mazsola, 115 g ribizli, 25 g cukrozott gyümölcshéj, finomra reszelve, 1 nagy alma, hámozva, kimagozva, lereszelve, 1 narancs vagy citrom finomra reszelt héja, 1 narancs vagy citrom leve, 150 ml brandy, rum vagy sherry.

 

A vajat a cukorral simára keverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, a tojásokat, a fűszereket, s a többi hozzávalót. Választunk egy jó mély, hőálló tálat, s zsírpapírból vágunk egy akkora darabot, ami az alját pontosan lefedi, és azt belehelyezzük. A papírt és a tál belső oldalát vékonyan megkenjük vajjal, majd beleöntjük a pudingkeveréket.

 

Elegyengetjük, s a tetejére egy illeszkedő, vajazott zsírpapírdarabot teszünk. Egy nagyobb darab zsírpapírral leborítjuk az egész tálat, s a pereme alatt szorosan körbekötjük, a lelógó fölösleges papírt pedig levágjuk. Végül ugyanígy egy fóliával is lezárjuk az edényt, de ezúttal keresztben is átkötjük, hogy majd - legyen bármennyire is forró - felülről meg tudjuk fogni.

 

Fogunk egy nagy fazekat, aminek van illeszkedő fedele, s abba egy kisebbet, amelybe belefér a pudingos edényünk. A nagy lábasba annyi forró vizet öntünk, hogy az a belehelyezett közepes edény feléig érjen, a közepesbe pedig beletesszük (szárazon) a pudingos tálat, végül az egészre rátesszük a nagy lábas fedelét. A pudingot a mennyiségtől függően 2-6 óra hosszan gőzöljük (a víznek folyamatosan forrnia kell, s ha fogy, pótoljuk). Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, s csak azután borítjuk ki az edényből.

 

HAGYOMÁNYOS PLUMPUDING

 

Apróra vágunk, s mély tálba teszünk 40 deka szép fehér marhavese-zsírt, utána teszünk 15 deka lisztet, 28 deka finom reszelt zsemlye- vagy kétszersültmorzsát, 12 deka kockára vágott, hámozott almát, ugyanannyi összevagdalt fügét, négy vagy öt egész tojást negyed liter tejjel elhabarva.

 

2 deci sört, 20 deka mazsolát, ugyanennyi (magjától megfosztott malaga- és 15 deka apró szőlőt, 20 deka kristálycukrot, 15 deka porcukrot, 1 deka tört fahéjat, egy kevéske szerecsendió virágot, 3-3 deka reszelt narancs- és citromhéjat, 3-4 deka kockára vágott citronádot, 1 teáskanál sót, egypár törött szegfűszeget, darabka megreszelt szerecsendiót, egy citrom és egy narancs levét, s mindezt alaposan összekeverjük.

 

2 deci konyak s egy deci rum következik most, (ha tetszik, kettő is lehet) félretesszük. Akkor azután vagy kivajazott, kilisztezett, vajas szalvétával lekötött porcelánformába (csak háromnegyed részig töltjük meg) vagy egyszerűen vajjal bekent szalvétába öntve, 3 1/2 óra hosszat főzzük gőz- vagy vízfürdőben.

 

Mikor készen van, kiborítjuk, kis rummal leöntjük, meggyújtjuk, s úgy tálaljuk, amint lobogó lánggal ég rajta a szesz. Konyakkal erősített borsodót, vagy cherryből, konyakból, Curacao likőrből, narancs- és citromhéjból s cukorszirupból készült mártást szervírozunk mellé.

http://www.gasztrokaland.hu/cikk/show/504

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?