Finn karácsonyi ünnepek
2015.12.10. 12:00
A karácsonyi asztalon bőséggel sorjáznak a halból készült ételek: enyhén sózott lazac, nagy maréna nyersen, különböző szószokba merített hering. A fagyott hal íze hasonló az aszpikéhoz, a lazac-, a fehér hal- és a tőkehal ikrájának íze pedig szinte azonos a kaviáréval. Ne feledkezzünk el a tengeri csukák nemzetségéhez tartozó hekkről, amelyet ásványvízben érlelnek, bechamel szósszal és burgonya körettel szolgálnak fel. Olvasztott vajjal és borssal ízesítve fenséges.
A finnek hagyományos ételei közé tartozik a sonka és a rendkívül ízletes kolbász. Azt tartják, hogy csak a valóban jóllakott ember utasítja vissza, ha finn kolbásszal kínálják.
A karácsonyi desszert a „joulutorttu", a szilvalekváral ízesített, sütőben elkészített pite.
December 24.-én országos pihenőnap van Finnországban, zárva vannak az üzletek, éttermek és szünetel a közszállítás. Csak Szent István (Saint-Etienne) ünnepe után keződnek megint a munkanapok
http://www.otletkonyha.hu/cikkek/nemzeti-konyhak/karacsonyi-utazas-a-nagyvilagban-finn-karacsonyi-unnepek/228/69/
|